Što je i kako se koristi VPS hosting?

Sve što se nalazi na internetu mora biti pohranjeno na nekom serveru, svaki projekt, svaka slika ili aplikacija ima svoje servere koji pružaju podatke i uslugu korisniku. VPS hosting je podvrsta hostinga, a skraćenica je od naziva virtualni privatni server. U suštini VPS hosting je dio kompjutera koji si iznajmljujete na korištenje, a čemu on služi i kako se koristi pročitajte u nastavku teksta.

Što je VPS hosting?

VPS skraćenica označava naziv virtualni privatni server, što upravo VPS hosting i je. Oni koji iznajmljuju VPS hosting dijele jedan kompjuter (server) na više manjih dijelova, tj. virtualnih servera. Oni svakom tom virtualnom serveru dodjeljuju određenu jačinu komponenti i taj virtualni server funkcionira potpuno samostalno, te je privatan. Primjera radi, na istom računalu može biti 5 virtualnih servera koji rade zasebno i koriste ih 5 različitih ljudi. Svaki od tih 5 može zasebno gasiti i paliti svoj VPS hosting, uređivati i raditi na njemu što god želi, no ostala 4 virtualna servera ne može vidjeti. Nitko osim vas nema pristup vašem serveru, te nitko s njime ne može upravljati, niti koristiti podatke s njega. Vi na svoj server možete zasebno instalirati i koristiti programe ili aplikacije koje god želite.

Često se VPS hosting uspoređuje s dedicated serverima, no dedicated serveri korisnicima pružaju cijeli server koji mogu dijeliti na manje dijelova, ali koristiti samo za web stranice i kod korištenja dedicated servera vi nemate pristup korištenju resursa servera.

Za što se koristi VPS hosting?

VPS hosting možete koristiti za što god želite, on je kao vaš kompjuter koji može raditi 0/24 i ima stalnu vezu s internetom. Ljudi VPS hosting najčešće koriste za neke procese koji traju više dana ili korištenje nekih programa koji rade od 0 do 24 sata. To je veoma isplativo, te mnogo bolje od toga da svoj kompjuter trošite i da vam non stop radi. Ne toliko česta pojava je korištenje virtualnog privatnog servera kao hostinga web stranice, no to nije baš isplativo, te vam je za web stranicu pametnije i jeftinije kupiti normalni web hosting.

Znati li što je to domen? Slijedite linku i dobit ćete više informacija.