Domene su adrese na Internetu

Internet je prepun web stranica. Svakog dana se na Internet postavljaju nove web stranice i njihov broj neprestano raste. A kako bi ljudima bilo jednostavnije se snaći u toj gomili, odlučeno je da će se za njihovu identifikaciju koristiti domene. Da nema njih, morali bi u svoj internetski preglednik upisivati IP adresu da biste otvorili neku stranicu. Budući da bi to bilo teško pamtiti, odlučeno je da se koriste domene. Svatko može odabrati naziv, bitno je samo da ga netko drugi već nije odabrao.

Vrste domena

Domene koje se mogu pronaći na Internetu razlikuju se u dvije stvari. A to je sam naziv domene i njezina ekstenzija. I jedno i drugo možete sami odabrati, ali ne mogu postajati dvije potpuno iste domene, odnosno da imaju isti naziv i ekstenziju. Po ekstenziji se može prepoznati je li riječ o globalnim ili nacionalnim domenama.

Nacionalne je vrlo lako prepoznati jer iza naziva i točke imaju oznaku države. Primjerice, ako vidite ekstenziju hr odmah možete prepoznati da je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni. Vidite li primjerice oznaku fr, možete prepoznati da je riječ o francuskoj nacionalnoj domeni. Svaka država ima svoja određena pravila vezana uz njezinu registraciju pa se raspitajte o tome, ako planirate registrirati nacionalnu domenu.

Globalne domene

Puno raširenije su globalne domene. Riječ je o raznim ekstenzijama, a daleko najpoznatija je com domena. No, upravo zbog njezine popularnosti, mnogi zanimljivi nazivi s com ekstenzijom su već odavno registrirani. A poznate su i višemilijunske prodaje takvih domena. U početku je postojalo svega nekoliko globalnih domena, ali zbog sve veće potražnje za novim domenama, uvedeno je i mnoštvo novih ekstenzija. Sada te ekstenzije mogu još bolje označiti vašu web stranicu.

Primjerice, imate li neke stranice s raznim informacijama, možete odabrati info domenu. Imate li stranice za neki klub, možete odabrati club domenu. Mogućnosti je bezbroj. A upravo takve nove domene imaju i nešto nižu cijenu od onih popularnijih, kao što su com ili net domene.

Prije nego se odlučite za registraciju domene, razmislite da li ćete se bazirati na domaće ili inozemno tržište. Ciljate li samo na domaće tržište, bit će vam dovoljna i nacionalna domena, dok se za ostale slučajeve ipak odlučite za globalnu domenu.