Domen – način identifikacije web stranica

Jeste li se ikada zapitali „što je to domen“? Pa, pogledajte gore na vrh zaslona i vidjet ćete odgovor pri samom vrhu prozora u traci URL-a? To je dio koji počinje s "http: //" u adresnoj traci. Drugi dio URL-a je domen. U našem slučaju, to je plus.rs.
Jednostavnim riječima, to je internetska adresa putem koje se svaka stranica identificira i putem koje ju korisnik može pronaći uz pomoć internetskog pretraživača, u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup Internetu.

Što se skriva iza riječi domen?

Svaka web stranica identificira se pomoću jedinstvene serije brojeva poznatih pod nazivom IP adresa. Te brojeve vaše računalo koristi za povezivanje s poslužiteljem na kojem se nalaze podaci o web-mjestu.

 

Brojevi i računalo su kao prst i rukavica, no kada su u pitanju ljudi stvari su malo kompliciranije. Naime, ljudski mozak daleko lakše pamti riječi nego što pamti brojeve i upravo zato su tu domeni. Dakle, može se reći da je domen pseudonim za ime u obliku brojeva, odnosno za brojčanu IP adresu.

 

Određene riječi ili kombinacija riječi se koristi za imenovanje web stranice i te riječi zapravo tvore domen ili URL stranice. Ime ili domen je jedinstven za svaku stranicu i ne postoje dvije stranice s potpuno istim nazivom.

Dijelovi koji čine domen

Svaki domen se sastoji od dva, u nekim slučajevima i više dijelova razdvojenih točkama. Prvi dio je naziv ili ime i nalazi se lijevo od točke, a drugi dio je TLD koji dolazi nakon točke, odnosno desno je od točke.

 

Naziv ili prvi dio naziva domene (domen drugog stupnja) u kombinaciji s nastavkom TLD (vršni domen) tvori jedinstveno ime određene web stranice. On može biti vaše ime, ime vaše tvrtke ili bilo koja drugu kombinacija slova, ali i brojeva. U našem slučaju ona je „plus“.

 

TLD ili drugi dio je vršna domena i u našem slučaju ona je „rs“. Najčešći TLD su .com, .net, .biz, .org, .info itd. Postoji i nacionalni TLD poput primjerice .hr, (Hrvatska), .rs (Srbija), .ba (BIH), .si (Slovenija), .de (Njemačka) .us (SAD) itd.

 

Iako je TLD ključan za funkcioniranje svega skupa, domen drugog stupnja je srce svake web stranice i ono što ju čini jedinstvenom i prepoznatljivom.